Zakaj je prehrana pomembna za dober vid? Nekatera hranila ohranjajo oko na splošno zdrava, za nekatera pa je bilo ugotovljeno, da zmanjšujejo tveganje za očesne bolezni.
Prehrana z nizko vsebnostjo maščob in bogato s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi izdelki lahko pomaga ne le vašemu srcu, ampak tudi vašim očem. To ni presenetljivo: vaše oči se za kisik in hranila zanašajo na drobne arterije, tako kot se srce zanaša na veliko večje arterije. Ohranjanje zdravih arterij bo pomagalo vašim očem. V spodnjem članku si preberite katere vrste hrane so priporočljive za ohranitev zdravih oči čimdlje.

Piše: Biljana Vasileva, dr. med. spec. oftalmologinja

1. Oranžna zelenjava in sadje z vitaminom A

Najbolj znano hranilo za zdravje oči je vitamin A. Vaša mrežnica potrebuje veliko vitamina A, da pomaga pretvoriti svetlobne žarke v slike, ki jih vidimo. Poleg tega, brez dovolj vitamina A, vaše oči ne morejo ostati dovolj vlažne, da preprečijo suho oko.

– Korenček
– Sladki krompir
– Sadje, vključno z melono in marelicami

2. Sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C

Kot antioksidant vitamin C pomaga ščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo nezdrava prehrana, nezdrave navade in okoljski dejavniki (ocvrta hrana, tobačni dim in sončni žarki). Antioksidanti lahko preprečijo ali vsaj odložijo starostno degeneracijo makule (AMD) in katarakto.
– Citrusi (pomaranče, mandarine, grenivke in limone)

– Breskve
– Rdeča paprika
– Paradižniki
– Jagode

3. Vitamin E

Drug pomemben antioksidant je vitamin E, ki pomaga ohranjati zdrave celice.

– Avokado
– Mandeljni
– Sončnična semena

4. Hladnovodne ribe z omega-3 maščobnimi kislinami

Raziskave so pokazale, da pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj očesnih bolezni pozneje v življenju. Omega-3 so dobre za delovanje solz, zato lahko uživanje rib pomaga ljudem s suhimi očmi.

– Losos
– Tuna
– Sardela
– Postrv

5. Listnata zelena zelenjava, bogata z luteinom in zeaksantinom

Ta dva antioksidanta sta ključnega pomena za zaščito makule, predela očesa, ki nam daje osrednji, najbolj podroben vid.

– Brokoli
– Špinača
– Zelena solata
– Grah
– Pa tudi jajca

5. Fižol in cink

Mineral cink pomaga ohranjati mrežnico zdravo in lahko zaščiti vaše oči pred škodljivimi učinki svetlobe. Vendar pa lahko cink zmanjša količino bakra v telesu, ki ga potrebujemo za tvorbo rdečih krvničk. Na srečo lahko oboje naenkrat povečate z vsemi vrstami fižola (stročnice).

– Fižol
– Ostrige
– Pusto rdeče meso
– Perutnina
– Obogatene žitarice

Recommended Posts