Kaj je glavkom (zelena mrena)?

Glav­kom ali zelena mrena je oče­sna bolezen, pri ka­te­ri je po­vi­šan pri­tisk v oče­su. Običajno se tekočina v sprednjem delu očesa (prekatna vodica), ki prehranjuje zrklo in vzdržuje njegovo obliko, skozi drenažni sistem nenehno izloča iz očesa. Kadar je slednje onemogočeno in pritisk v očesu naraste, govorimo o glavkomu.

Glavkom je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu. Ker bolezen poteka brez večjih težav, 50% zbolelih v razvitem svetu ne ve, da ima glavkom (Vir: ABC Zdravja). Največja nevarnost bolezni je njena prikritost, saj pri najpogostejši obliki glavkoma, bolniki navadno nimajo težav. Najprej je prizadet periferni del vida, centralni del vida ostaja ohranjen najdlje, zato izgubo vida opazijo pozno, prepozno. Izguba vida je namreč nepovratna.

Poznamo 4 vrste glavkoma:

1. Najpogostejša oblika glavkoma je kronični glavkom, kjer prekatna vodica prihaja do drenažnih kanalov (odprto zakotje), ki pa z leti počasi postajajo zamašeni. Očesni pritisk narašča zelo počasi in bolečina ni prisotna, zato je težavo težko zaznati, a vid se postopoma slabša.

2. Sekundarni glavkom je posledica drugih očesnih ali sistemskih bolezni, na primer sladkorne bolezni.

3. Glavkom zaprtega zakotja, lahko poteka burneje, z bolečinami, rdečimi očmi, s poslabšanjem vida, mavričnimi krogi okrog izvora svetlobe. Lahko je prisoten glavobol, bolnika sili na bruhanje ali bruha.

4. Obstaja tudi redko, a včasih zelo resno obolenje pri dojenčkih, ki se imenuje kongenitalni glavkom in je posledica nepravilnega razvoja očesa.

Pri kateri starosti je pogostejši glavkom? Kdaj moramo biti pozorni?

Najpogostejša oblika glavkoma je primarni glavkom odprtega zakotja, ki je bolezen starejših ljudi, največkrat se pojavi po 40. letu starosti, ko je pogostnost 2%, po 70. letu pa naraste na 5 do 10%. Oslepi vsaj 5 od 100 obolelih (Vir: ABC Zdravje). Pomembna je dedna obremenjenost. Sedaj vemo, da k bolezni prispevajo tudi nekatere srčno žilne bolezni, ki povzročajo slabšo prekrvavitev vidnega živca.

Če imate bližnjega sorodnika, ki ima kronični glavkom, potem je priporočljivo hoditi na redne preglede vida in oči. Enako svetujte tudi ostalim članom družine. To je predvsem pomembno, če ste stari prek 40. let, ko je preglede priporočljivo izvajati na vsaki dve leti.

Ljudje z visoko stopnjo kratkovidnosti so bolj nagnjeni h kroničnemu glavkomu. Na povečano tveganje za razvoj obolenja naj bi vplivala tudi sladkorna bolezen.

Kateri so najpogostejši simptomi glavkoma?

Blagi napadi akutnega glavkoma se pojavljajo predvsem zvečer, ko smo že utrujeni. Simptomi vključujejo bolečino v očeh in motnje vida (pojavljanje obročev okoli virov svetlobe).

Pri hudih napadih akutnega glavkoma pa se pojavljajo:

• naglo poslabšanje vida,
• huda bolečina v očesu,
• pordelost očesa s solzenjem,
• občutljivost za bleščečo svetlobo,
• motnje vida – pojavljanje obročev okoli virov svetlobe,
• slabost in bruhanje.

Ali lahko vodi glavkom do izgube vida?

Žal, če odlašamo z zdravljenjem se zgodi, da izgubimo vid v prizadetem očesu. Oslepi vsaj 5 od 100 obolelih (Vir: ABC Zdravje). Že nastale škode ni mogoče popraviti, z zgodnjo diagnozo in previdnim rednim spremljanjem in zdravljenjem pa lahko škodo obdržimo na minimalni ravni in obdržimo dober vid zelo dolgo.

Pomembno je, da so ljudje, ko pridejo po prva očala za branje, temeljito pregledani. Vsi ljudje po 40 letu, bi morali biti temeljito pogledani, zlasti bolj ogroženi, to je tisti z dioptrijo višjo od minus štiri in tisti, ki imajo glavkom v družini, pa bi morali preglede ponavljati vsaj enkrat na dve leti.

Tudi če menite, da so vaše oči zdrave, morate vseeno opraviti reden očesni pregled, da čim prej odkrijete kakršne koli težave in začnete potrebno zdravljenje. Zgodnje odkrivanje očesnih bolezni lahko omogoči izbiro možnosti zdravljenja in zmanjša tveganje za trajne poškodbe.

Kako zdravimo glavkom v naši LUX očesni ambulanti?

V naši očesni ambulanti najprej:

– določimo vidno ostrino,
– opravimo temeljit pregled očesa pod mikroskopom,
– aplanacijsko izmerimo očesni tlak,
– izmerimo debelino roženice,
– ocenimo izgled izstopišča vidnega živca.

Bolnik opravi preiskavo vidnega polja, kjer ovrednotimo izpad vidne funkcije zaradi odmrtja živčnih vlaken. Glede na dobljene rezultate ocenimo ali so oči zdrave, ali gre pri bolniku za glavkom, ali samo za povišan očesni tlak. Tako se odločimo ali je potrebno začeti z zdravljenjem.

Primarno zdravljenje glavkoma je usmerjeno v znižanje očesnega tlaka, s čimer ustavimo ali zelo upočasnimo odmrtje živčnih vlaken. V naši očesni ambulanti zdravimo glavkom z zdravili, ponavadi v obliki kapljic za oči, ki bodisi zmanjšo nastajanje tekočine v očesu ali povečajo odtekanje tekočine iz očesa. Praviloma jih bolniki jemljejo enkrat ali dvakrat na dan. Bolnika redno spremljamo pri procesu zdravljenja.

Na koncu bi želela še enkrat poudariti, da glavkom nima vidnih simptomov dokler ni prepozno. Zato vam iskreno svetujem, da pridete čimprej k nam na pregled, saj lahko le z zgodnjim odkritjem in zdravljenjem bolezni preprečimo slabšanje vida, ki lahko vodi do slepote.

 

Recommended Posts