V spodnjem članku si lahko preberete, kako poteka laserska operacija dioptrije v našem laserskem centru LUX. Članek smo pripravili zato, da se lahko lažje in brez strahu odpravite na operacijo dioptrije.

 

O zdravnici oftalmologinji Biljani Vasilevi

Lasersko odpravo dioptrije v našem laserskem centru LUX izvaja dr. med. spec. oftal. Biljana Vasileva, ki se je izobraževala in specializirala iz oftalmologije na oftalmološkem oddelku SB Novo mesto in na Očesni kliniki v Ljubljani. Registrirana kot spec. oftalmolog pri Zdravniški zbornici v Sloveniji in v Veliki Britaniji. Opravljala je še dodatno strokovno izobraževanje na Royal College of Ophthalmologists v Veliki Britaniji. Ima več kot 8 let samostojnih izkušenj v oftalmologiji. Pacienti povejo o zdravnici Biljani, da je zelo prijazna zdravnica, da si vzame čas za vsakega pacijenta in da svoje delo opravlja zelo natančno in strokovno.

Opis posega

Poseg se opravi v naši klinični ambulanti v Kopru. Poteka v kapljični anesteziji, zato operacija ni boleča. Neposredno pred posegom in med njim vam bomo v oči nakapali kapljice anestetika, ki bodo naredile poseg neboleč. Na veke vam bomo postavili držalo, ki onemogoča mežikanje, drugo oko pa vam bomo pokrili.

Pri metodi PRK, ki jo izvajamo za lasersko odpravo dioptrije, uporabljamo izraz PRK SMART SURFACE. Za kaj gre? Gra za tehniko napredne površinske ablacije (modeliranja) roženice, pri kateri celotno operacijo naredimo z laserjem, brez dotikanja očesa in brez rezov.

Laserski aparat združuje prednosti površinske obdelave TransPRK brez dotika z inovativno tehnologijo SCHWIND SmartPulse. V TransPRK se vid natančno popravi skozi zgornje plasti roženice, nežno in brez dotika očesa. Deluje brez sesanja ali reza. SmartPulse naredi površino roženice bolj gladko po laserju in pospeši proces celjenja. Pacient doživi bolj udobno zdravljenje in hitrejše okrevanje.

Prvi del posega obsega registracijo (raziskavo) struktur očesa in vklop sledilnih mehanizmov laserskega sistema. Sodobni laserski sistemi namreč vsebujejo računalniško vodene mehanizme, ki prilagajajo natančnost laserskega žarka manjšim nehotenim gibom in premikom zrkla med samim posegom. To pomeni, da če v času posega premaknete nehote očesno zrklo, se laserski aparat takoj prilagodi in nadaljuje delo skladno s premikom očesa.

V enem koraku nato z laserskim žarkom najprej odstranimo povrhnjico roženice, takoj zatem pa laser preoblikuje površino roženičnega tkiva. Laserski žarek s posameznimi impulzi na točno določenih mestih odstranjuje tanke dele roženice in na ta način spremeni očesno dioptrijo.

Celotna operacija traja nekaj minut, samo lasersko preoblikovanje roženice pa manj kot minuto.

Po končani operaciji

Po operaciji namestimo na oko terapevtsko kontaktno lečo, ki oko v pooperativnem obdobju varuje. Leča ostane na očesu in zdravnik jo odstrani praviloma 4. do 5. dan po operaciji, ko se povrhnja plast roženice obnovi in zaceli. Zelo pomembno je, da leče ne odstranjujete sami, saj lahko ob tem poškodujete površino roženice.
 
Po končani operaciji prejmete še antibiotske kapljice, protibolečinske kapljice in umetne solze. Zdravnica vam tudi posreduje vsa navodila, kako in kdaj se kapljice uporabljaja.

Če imate dodatna vprašanja v zvezi s posegom, vas vabimo, da se prijavite na brezplačni posvet, kjer vam bomo odgovorila na vsa vaša vprašanja, opravili nekaj raziskav, da skupaj ugotovimo ali ste primerni kandidat za lasersko odpravo dioptrije ter po želji razkazali prostore, kjer poteka operacija.

Vljudno vabljeni, da odkrijete več o posegu in o akciji, ki traja trenutno, s klikom na spodnja dva gumbka.

Recommended Posts