Pred nakupom sončnih očal je dobro vedeti

Ko kupujemo sončna očala moramo biti pozorni predvsem na kvaliteto stekel. Ta morajo imeti vse potrebne UV filtre, da nam nudijo 100% zaščito pred UVA in UVB žarki. Naše oko se pred močno svetlobo (UV žarki) brani samo. Oko glede na moč svetlobe povečuje ali zmanjšuje zenico in tako uravnava prehod svetlobnih žarkov v oko. Zato je bolje, da ne uporabljamo sončnih očal, kot da nosimo sončna očala brez ustreznih UV filtrov.
Ne pozabimo tudi na zaščito naših otrok in jim priskrbimo sončna očala z ustreznimi UV filtri.

 

Kaj pa, če potrebujemo sončna očala z dioptrijo?

Pri nas v LUX Okulistiki lahko izbirate lahko med različnimi modeli sončnih očal v katere vam vgradimo stekla z dioptrijo. Zaradi napredka in razvoja tehnologije nismo več omejeni le na določene modele (velikost, ukrivljenost).
Sončna stekla z dioptrijo so na razpolago v različnih barvnih odtenkih in materialih. Izberemo najbolj optimalna glede na dioptrijo in izbrana sončna očala.
Vsem našim pacientom, ki nas obiščejo v naši optiki, priporočamo, da se odločijo za nakup sončnih očal s polariziranimi lečami.

Zakaj?

  1. ker le-te zmanjšujejo moteče bleščanje odbojnih površin,
  2. zagotavljajo ostrejši vid in
  3. hkrati ščitijo oči pred škodljivimi UV žarki.

Sončna očala z polarizacijskimi stekli z ali brez dioptrije so idealna za vse aktivnosti na prostem, špot, ribolov, jadranje, smučanje in vodni športi.

Prednosti polariziranih stekel?

Običajna zatemnjena stekla za sončna očala lahko ščitijo pred UV žarki, ampak niso učinkovita v boju proti bleščanju, ki ga ustvarja svetloba, ki se odbija od površine. To je razlog, zakaj bo vaš vid občasno moten tudi ob nošenju sončnih očal.
Polarizirana stekla so zelo dobrodošla za osebe z aktivnejšim načinom življenja na prostem ter za vse, ki veliko časa preživijo zunaj. Ta stekla imajo edinstveni filter, ki blokira intenzivno bleščanje, povzročeno z odbijanjem svetlobe. Ko sončna svetloba pade na ravne površine, kot so voda, sneg, površina vozila ali celo cesta, se odbije in se zgosti v vodoravni smeri. To lahko moti vaš vid in je znano kot zaslepljujoče bleščanje.

Na sliki: primerjava vidnega polja z zatemnjenimi stekli in s polariziranimi stekli.

Polarizirana stekla omogočajo, da do vaših oči prispe samo omejena svetloba ter zmanjšujejo bleščanje in omogočajo jasnejši vid. Prav tako lahko zagotavljajo visoko stopnjo UV zaščite po celem steklu, celo na zadnji strani stekla. Zaradi tega so ta stekla pogosto odlična izbira za aktivnosti, kot so vožnja, plutje s čolnom in smučanje. Razlog je ta, da lahko polarizirana stekla pomagajo zmanjševati odblesk od ceste, vode in snega.

Pomembno je poudariti, da lahko polarizirana stekla otežijo gledanje digitalnih zaslonov zaradi tehnologije, ki omogoča njihovo učinkovitost. Kljub temu da polarizirane leče nudijo udobje in izboljšujejo vidljivost, se pa lahko znajdemo v situacijah, pri katerih te leče niso optimalne, saj zmanjšujejo vidljivost stvari na LCD ali LED zaslonih v avtu, na mobilnih telefonih ali GPS naprav.

Polarilizirana sončna leča

Polarizirana sončna leča je sestavljena iz več plasti. Osrednji element je polarizacijski filter. UV absorberji so vezani na obeh straneh. Ti blokirajo vse škodljive UVA, UVB in UVC svetlobne žarke. Blažilne plasti so nato pripojene na obeh straneh, ki omogočajo da je leča svetla , fleksibilna in odporna na udarce. Odporen nanos proti praskam na obeh zunanjih površinah zaključi strukturo leč.

 

Recommended Posts