Od približno 45. leta starosti se skoraj vsi ljudje srečajo z izrazitim upadanjem vida. To ni posledica kakršne koli okvare vida, temveč gre za povsem naraven, s starostjo povezan proces, pri katerem očesna leča izgubi gibljivost. Zaradi tega se oko ne zmore jasno prilagoditi različnim razdaljam. Rezultat tega je zamegljen vid, zlasti na blizu. Gre za pojav presbiopije oz. starostne slabovidnosti. 

 

Do sedaj ni bilo na trgu neke uspešne metode, ki bi izboljšala stanje oči s starostno slabovidnostjo. Večina uspešnih metod je bila usmerjanje v zdravljenje mlajših oseb, ki ne vidijo na daleč in / ali na blizu. Seveda je to možno, če se izkaže, da so meritve oči znotraj določenih parametrov (npr. stabilno stanje dioptrije 1 leto). 

Kot vsaka stvar v medicini, je tudi očesno zdravljenje v zadnjih letih izredno napredovalo. Danes lahko zdravimo tudi osebe starejše od 40 let, ki se srečujejo s starostno slabovidnostjo oz. presbiopijo. Tehnika, katere se jo poslužujemo v našem laserskem očesnem centru LUX, se imenuje PresbyMAX na aparaturah nemškega laserskega aparata SCHWIND Amaris.

 

Pa poglejmo katere so tiste ključne spremembe v vidu, ki so povezane s starostjo

 
 1. Težave z vidno ostrino
  Od zgodnjih do sredine 40-ih let lahko mnogi odrasli začnejo imeti težave z jasnim vidom na blizu, zlasti pri branju, pri delu za računalnikom, med šivanjem ipd. To se zgodi, ker postane z leti očesna leča manj prožna, zaradi česar je fokusiranje pri manjših oddaljenostih težje.
 2. Potreba po več svetlobe.
  Ko se staramo, potrebujemo več svetlobe, da vidimo tako dobro kot nekoč. Svetlejše luči v našem delovnem prostoru ali ob našem bralnem stolu bodo olajšale branje in druga opravila od blizu.
 3. Težave z bleščanjem svetlobnih virov.
  Med vožnjo ponoči lahko opazite dodatno bleščanje žarometov. Podnevi pa vidite bleščanje sonca, ki se odbija od vetrobranskega stekla. Spremembe vaših leč v očeh povzročijo, da se svetloba, ki vstopa v oko, razprši.
 4. Spremembe v zaznavanju barv.
  Običajno prozorna leča, ki se nahaja v vašem očesu, se lahko začne razbarvati (mlečna). Zaradi tega je težje videti in razlikovati med določenimi barvnimi odtenki.
 5. Zmanjšana proizvodnja solz.
  S starostjo bodo solzne žleze v očeh proizvajale manj solz. To še posebej velja za ženske, ki doživljajo hormonske spremembe. Posledično se lahko vaše oči počutijo suhe in razdražene. Ustrezna količina solz je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja oči in za ohranjanje jasnega vida.

PresbyMAX®: Laserska metoda odprave dioptrije nad 45 let

PresbyMAX je minimalno invazivna metoda zdravljenja presbiopije. V laserskem centru LUX jo izvajamo s tehnološko naprednim očesnim laserjem SCHWIND AMARIS. Tretma je končan v samo nekaj minutah in dejanska laserska ablacija (modeliranje) traja le nekaj sekund. Postopek se niti ne dotika niti ne nadomesti občutljive očesne leče. Hitri laserski impulzi nežno modelirajte roženico z visoko natančnostjo. S PresbyMAX je možnih več različnih postopkov zdravljenja. Naša zdravnica Biljana vam bo svetovala, katera možnost zdravljenja vam najbolj ustreza. Posvet z zdavnico je za vas popolnoma brezplačen, zato vljudno vabljeni, da si rezervirate termin posveta preko naše online aplikacije. Na posvetu vam zdravnica razloži postopke in po želji razkaže aparature. Preveri stanje vaših oči in takoj vam pove, če ste primerni kandidat ali ne. Vi pa imate na posvetu možnost vprašati zdravnico katerokoli vprašanje, da boste lažje sprejeli odločitev o operaciji. 

 

Za razliko od običajnega LASIK zdravljenja dioprtije, pri PresbyMAX večkratno natančno izračunamo žariščne točke v očesu – podobno kot pri multifokalni kontaktni ali intraokularni leči. Roženica je modelirana na središču za gledanje na bližino in proti periferiji za gledanje na daljavo (glejte spodnjo sliko). Rezultat operacije oči po tej metodi je dobra globinska ostrina in sploh visoka kakovost vida in dobra ocena razdalij pri pacientih. 

Na zgornji sliki vidimo shematski diagram in prečni prerez roženice po zdravljenju s PresbyMAX. Cona na blizu običajno omogoča branje brez korekcijskih leč. Vmesna cona podpira dober vid na srednje razdalje, npr. na računalniški delovni postaji. Cona na daljavo zagotavlja dober vid na večje razdalje. Prehodno območje prispeva k stabilnosti rezultata  zdravljenja.

PresbyMAX®  – ključne prednosti na enem mestu:

 • Zelo kratek, minimalno invaziven čas zdravljenja, samo nekaj minut (modeliranje roženice samo nekaj sekund)
 • Zelo hitra obnovitev vida na blizu
 • Visoka kakovost vida na vseh vidnih razdaljah
 • Možna sočasna korekcija vidnih napak kot so kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem
 • Visoko zadovoljstvo pacientov
 • Impresivni klinični rezultati
 • Zagotavljamo izjemno varnost zaradi zdravljenja s tehnologijo na naprednih očesnih laserskih sistemih SCHWIND AMARIS

Recommended Posts