Želeli ali ne, se odrasli po 40-tem letu starosti srečujemo z očesnimi težavami, ki vplivajo na naše življenje. Večinoma gre za starostne degeneracije, lahko pa gre tudi za resnejše bolezni, ki so posledica našega telesnega zdravstvenega stanja (npr. hormonske spremembe pri ženskah, sladkorna bolezen, družinska anamneza glavkoma, zahtevno ali očem škodljivo delo ipd.). Tudi zdravstvena stanja, povezana z visokim holesterolom, ščitnico, anksioznostjo ali depresijo in artritisom, za katere jemljemo zdravila, imajo žal neželene učinke na vid.

Najpogostejša očesna težava po 40-tem letu starosti je starovidnost oz. presbiopija

Če v zadnjem času med branjem ne vidite ostrih črk ali pa knjigo držite daleč od sebe, niste edini. Težava z ostrino vida pri branju je najpogostejša težava pri osebah, starih od 41 do 60 let. Starovidnosti se ne morete izogniti, čeprav nikoli niste imeli težav z očmi. Tudi kratkovidni ljudje ugotavljajo, da se jim vid na blizu zamegli ob nošenju običajnih očal ali kontaktnih leč, ki jih uporabljajo za gledanje na daleč.

Od zgodnjih do sredine 40-ih let lahko mnogi odrasli začnejo imeti težave z jasnim vidom na blizu, zlasti pri branju, pri delu za računalnikom, med šivanjem ipd. To se zgodi, ker postane z leti očesna leča manj prožna, zaradi česar je fokusiranje pri manjših oddaljenostih težje.
Ta normalna sprememba sposobnosti ostrenja oči, imenovana presbiopija, bo sčasoma napredovala. Na začetku boste morda morali držati gradivo za branje dlje, da ga boste jasno videli. Ali pa boste morda morali odstraniti očala, da boste bolje videli od blizu. Telefonske številke na mobilcu ali tiskane besede v časopisu ali restavracijskem meniju bodo lahko videti zamegljeno, zlasti pri šibki svetlobi.

Na srečo obstaja več možnosti, kako lahko težavo s presbiopijo rešite. Če že nosite dioptrijska očala ali kontaktne leče, da jasno vidite v daljavo, lahko te spremembe vida na blizu popravite s prehodom na bifokalna očala ali multifokalne kontaktne leče. Pri 50. letu starosti in pozneje se presbiopija običajno okrepi, okrog 60. leta pa se stanje ustali.

Zdravstvena stroka priporoča, da se v teh letih vsaj VSAKI 2 leti dogovorite za obsežen očesni pregled pri očesnem zdravniku oftalmologu, da preverite, ali se pojavijo težave z očmi in vidom.

Razumevanje sprememb vida, povezanih s starostjo

Tako kot vaše telo se tudi vaše oči in vid sčasoma spreminjajo. Čeprav vsi ne bodo imeli enakih simptomov, so naslednje pogoste spremembe vida, povezane s starostjo:

 1. Potreba po več svetlobe.
  Ko se staramo, potrebujemo več svetlobe, da vidimo tako dobro kot nekoč. Svetlejše luči v našem delovnem prostoru ali ob našem bralnem stolu bodo olajšale branje in druga opravila od blizu.
 2. Težave z bleščanjem svetlobnih virov.
  Med vožnjo ponoči lahko opazite dodatno bleščanje žarometov. Podnevi pa vidite bleščanje sonca, ki se odbija od vetrobranskega stekla. Spremembe vaših leč v očeh povzročijo, da se svetloba, ki vstopa v oko, razprši.
 3. Spremembe v zaznavanju barv.
  Običajno prozorna leča, ki se nahaja v vašem očesu, se lahko začne razbarvati (mlečna). Zaradi tega je težje videti in razlikovati med določenimi barvnimi odtenki.
 4. Zmanjšana proizvodnja solz.
  S starostjo bodo solzne žleze v očeh proizvajale manj solz. To še posebej velja za ženske, ki doživljajo hormonske spremembe. Posledično se lahko vaše oči počutijo suhe in razdražene. Ustrezna količina solz je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja oči in za ohranjanje jasnega vida.

Poznamo še druge – težje oblike očesnih težav, ki se lahko pojavijo po 40-tem letu starosti:

 1. Nihanje vida.
  Pogoste spremembe v tem, kako jasno lahko vidite, so morda znak sladkorne bolezni ali hipertenzije (visok krvni tlak). Ta kronična stanja lahko poškodujejo drobne krvne žile v mrežnici, na svetlobo občutljivo plast na očesnem ozadju. Ta izguba vida je včasih lahko trajna.
 2. Lebdeče motnje in lise v vidnem polju
  Občasno lahko vidite lise ali lebdeče motnje v vidnem polju. V večini primerov so to senčne slike delcev, ki lebdijo v tekočini, ki napolni notranjost očesa. Čeprav so lahko madeži moteči, običajno ne škodujejo vidu. So naravni del procesa staranja očesa. Če pa nenadoma opazite več lebdečih motenj/lis kot običajno, skupaj s svetlimi, utripajočimi lučmi, nemudoma obiščite svojega očesnega zdravnika oftalmologa. To je lahko znak, da imate raztrgano mrežnico in ta se lahko odlepi. To je treba takoj zdraviti, da preprečite resno izgubo vida.
 3. Izguba stranskega vida.
  Izguba perifernega ali stranskega vida je lahko znak glavkoma. Glavkom se pojavi, ko je vidni živec poškodovan in ne prenaša več vseh vidnih slik v možgane. Pogosto nima simptomov, dokler se vaš vid ne poškoduje.
 4. Videnje popačene slike.
  Ravne črte, ki se zdijo popačene ali valovite ali prazno območje v središču vašega vida, so lahko znaki starostne makularne degeneracije. Bolezen prizadene makulo, ki je del vaše mrežnice, ki je odgovoren za osrednji vid. Bolezen povzroči slepo pego na sredini vidnega polja.

Na koncu bi še enkrat želela poudariti, da so starostne degeneracije vida povsem normalen proces. Če se srečujete s težavami z branjem, preslaba osvetlitev, bleščanjem, spremembami v dojemanju barv in zmanjšano vlažnostjo oči, naročite se na pregled v naši očesni ambulanti.

Mi vam lahko pomagamo:

 • izbrati prava očala za vašo starost in za vaše očesne težave. Imamo pestro izbiro okvirjev in leč, vse vam lepo razložimo katera očala so primerna za delo, ki ga opravljate oz. katera so najprimernejša za vaše očesno stanje.
 • z natančnimi okulističnimi pregledi v naši očesni ambulanti odkrijemo več kot samo dioptrijo oči, odkrijemo tudi vse morebitne bolezni oči, ki se lahko pojavijo po 40-tem letu kot so npr. glavkom, siva mrena, rumena pega ipd. in vam pomagamo z zdravljenjem, da lahko ohranite dober vid skozi vse življenje.

xemeaino

Recommended Posts